donderdag 20 maart 2014

Actrice Marie Vinck in een openhartig interview


Actrice Marie Vinck in een openhartig interview

Op negenjarige leeftijd huppelde Marie Vinck voor het eerst over het kleine scherm, in de dramaserie Moeder, Waarom Leven Wij?, waarin haar moeder Hilde Van Mieghem een hoofdrol speelde. In 2004 regisseerde Van Mieghem dochterlief in De Kus, een rol waarvoor ze unaniem superlatieven sorteerde. Na gesmaakte passages in Loft, De Smaak Van De Keyser en De SM-Rechter is de ster van Marie Vinck (26) meer dan ooit rijzende, haar wortels blijven echter stevig verankerd in Antwerpse bodem.
Marie Vinck: Sterker nog, vanaf mijn geboorte tot enkele jaren geleden woonde ik in hetzelfde huis, vlak in het centrum. Ik heb nooit iets anders gekend dan Antwerpen en ben erg honkvast. Avonturieren en de wereld rond trekken is voorlopig niet aan mij besteed.

Als we je zien in de bioscoop of op tv valt het nauwelijks op dat je een rasechte Antwerpse bent. Ben je het sinjorendialect machtig?
Marie Vinck: Helemaal niet. Papa en mama spraken thuis altijd heel mooi algemeen beschaafd Nederlands, daar werd veel belang aan gehecht. Ik ken intussen wel enkele typische Antwerpse uitdrukkingen maar die zijn helaas niet voor publicatie vatbaar (lacht).

In het cultuurprogramma LUX op Eén werd je geïntroduceerd middels een filmpje in het Centraal Station. Een speciale plek voor jou?
Marie Vinck: Het Centraal Station is natuurlijk een prachtig bouwwerk maar met de plek zelf heb ik geen bijzondere band. Ik zit wel erg graag op de trein, absoluut dé leukste manier om te reizen. Behalve je laten hypnotiseren door het voorbijgaande landschap en nadenken valt er niks te beleven, ideaal om je hoofd leeg te maken. Op de trein krijg ik mijn meest vruchtbare ideeën of inzichten, ik vind het altijd jammer als de rit alweer ten einde is.

Na het succes van Loft en De Smaak Van De Keyser ben je officieel een Bekend Gezicht. Wordt je vaak aangesproken op straat?
Marie Vinck: Ik denk dat er in Antwerpen een soort onuitgesproken afspraak bestaat die zegt dat BV’s met rust worden gelaten (lacht). Je ziet hier natuurlijk veel bekende koppen over straat lopen, het nieuwe is er snel af. Al speelt de typische ieder-voor-zich-mentaliteit van een grootstad ook mee, natuurlijk.

Ontvlucht je het grootstedelijk tumult soms?
Marie Vinck: Voor mij staat of valt Antwerpen met de Schelde. Een heel belangrijk rustpunt in de stad waar ik regelmatig ga uitwaaien. Ik ben zo mijn heimelijke plekjes langs de oever en neen, die ga ik hier niet verklappen.

Bij een vedettestatus horen ook allerhande eretitels en prijzen. Zo werd je door het maandblad Elle gelauwerd met de Elle Style Award voor beste Belgische artiest.
Marie Vinck: Eén van de prettige bijverschijnselen van mijn beroep. Ik vond het erg flatterend om zo in de bloemetjes gezet te worden. Met een heuse ‘award’ nog wel!

Ligt er thuis steevast een stapel modeblaadjes binnen handbereik?
Marie Vinck: Als ik al eens door zo een magazine blader kijk ik vooral naar de mooie meisjes die erin staan. Ik vind de gezichten vaak interessanter dan de kleren eronder (lacht). Ik ben absoluut geen fashionista.

Je hebt nochtans alle grote Belgische modeontwerpers binnen handbereik.
Marie Vinck: Ja, maar die wegen te zwaar op mijn budget. Op de jaarlijkse stockverkopen van AF Vandevorst of Dries Van Noten ga ik wél eens piepen. Met een beetje geluk vindt je daar een mooi stuk voor een zacht prijsje. De enige modegril die ik mezelf permitteer zijn schoenen, het is een echte verslaving! Mijn favoriet winkeltje is op de Vrijdagmarkt, My Ohm. Daar kom ik zelden buiten zonder een vers paar tweedehands botten. (schrikt) Pas op! Sorry, mijn poes liep hier bijna een vaas omver.

Een poes in het centrum van de stad? Niet bang dat het beestje onder een voorbijrazende bus zal belanden?
Marie Vinck: Langs de achterkant van mijn huis loopt strekt zich een rij buitenterrassen en daktuinen uit die ze in alle veiligheid en vrijheid kan verkennen. Een hond in de stad zou ik niet zien zitten – tenzij je tijd zat hebt voor lange wandelingen op Linkeroever.

Duik je wel eens het nachtleven in?
Marie Vinck: Ik kom soms in Café Capital, maar meestal laat de clubs links liggen en drijf ik mee op het moment. Zo hou ik ervan om een parcours van nachtelijke terrasjes af te leggen, van het Zuid tot de Zurenborgwijk. Ik beland ook vaak in de Pallieter op het Mechelseplein.

Het traditionele stamcafé van de Studio Herman Teirlinck-studenten!
Marie Vinck: Tja, de Studio is vlakbij gelegen dus hangen er nogal wat acteurs in spe aan de toog. We krijgen er zeker geen korting of zo.

Jij hebt eerst Germaanse Talen gestudeerd en dan pas ben je een acteursopleiding gaan volgen. Waarom?
Marie Vinck: Ik heb het acteurschap zowat met de paplepel binnen gekregen maar ik wilde persé bewijzen dat ik zelf wat in mijn mars had, mijn pad kon bepalen. Vandaar dus die studies Germaanse, met het oog op ‘iets’ in de journalistiek, hoewel dat nu ook geen grote passie was. Op de koop toe werd ik verschrikkelijk jaloers op de acteurs die ik aan het werk zag in het theater – ík wou daar staan! (lacht). Uiteindelijk heb ik drie jaar acteursopleiding gevolgd, tot ik gevraagd werd voor Loft.

Er bestaan heel wat vooroordelen over Studio Herman Teirlinck. Sommige speelopdrachten zouden grenzen aan het onzinnige. Een verliefde kamerplant met griep uitbeelden, ik zeg maar wat.
Marie Vinck: Je moet bereidt zijn om, euh, rare dingen te doen, ja (lacht). Via die soms absurde opdrachten kom je net los van bepaalde remmingen, de bedoeling is om complete vrijheid te vinden in je spel. Het is soms frustrerend dat je hard en subjectief beoordeelt wordt maar dat is in elke soort kunstopleiding zo.

Als één van de coming ladies van de Vlaamse film naar een portie cinema snakt, kiest ze dan voor grote kolos Kinepolis of de kleine indies zoals Cartoons?
Marie Vinck: Ik moet opbiechten dat ik wel hou van een dosis popcorncinema op zijn tijd. Het varieert, soms heb ik meer zin in de gezellig-onder-elkaar-sfeer van de kleinere zaaltjes. De laatste film die ik écht goed vond was Revolutionary Road, met Leonardo Di Caprio en Kate Winslet. Zeer intense film. Je zal me sowieso meer aantreffen in het theater. Niks zo spannend als een verhaal vlak voor je neus tot leven zien komen! Ik ga regelmatig voorstellingen bekijken in de Monty, en ook bij het Toneelhuis en Zuidpool ben ik vaste klant.

Wat staat er voor jou persoonlijk nog op stapel?
Marie Vinck: Twee televisieseries: Wolven, voor de VRT, waarin ik een soort huurmoordenares speel, en voor VTM de nieuwe serie De Rodenburgs. Daarnaast timmer ik in de Monty aan een nieuwe theatervoorstelling met FC Bergman, een gezelschap dat ik samen enkele ex-klasgenoten van Studio Herman Teirlinck heb opgericht. En in de herfst regisseert mijn mama een nieuwe film, waarin ik een rolletje mag spelen.

Veel tijd voor nachtelijke terrasparcours zit er niet in.
Marie Vinck: Die terrasjes lopen niet weg – en ik voorlopig ook niet!

dinsdag 11 maart 2014

Marie Vinck in Vlaamse romantische komedie film Smoorverliefd van moeder Hilde Van Mieghem met in de hoofdrollen Veerle Dobbelaere en Wine Dierickx


Marie Vinck in Vlaamse romantische komedie film Smoorverliefd van moeder Hilde Van Mieghem met in de hoofdrollen Veerle Dobbelaere en Wine Dierickx.

Regisseur Hilde Van Mieghem zoomt in op het turbulente leven van vier sterke sexy madammen : tienerdochter Eva, haar moeder Judith, tante Barbara en grote zus Michelle die er gezellig onder één dak samen een potje van maken. Eerste verliefdheid, serial dating, ongebluste lust, affaires, kinderwensen, stomende vrijscènes en onverwoestbare oude liefde kruiden het wat chaotische bestaan van deze vier vrouwen. Ze zijn hot, mooi, moedig en verstandig, maar soms weten ze het ook even niet meer...

Regisseur en actrice Hilde Van Mieghem toont in deze romantische komedie het turbulente liefdesleven van vier vrouwen onder één dak.

Veerle Dobbelaere, Aline Van Hulle, Wine Dierickx en Van Mieghems dochter Marie Vinck vertolken de hoofdrollen. Hun mannelijke tegenspelers zijn Koen De Bouw, Koen De Graeve, Kevin Janssens, Jan Decleir en Huub Stapel.

Hilde Van Mieghem is de zevende Belgische regisseur die het Filmfestival van Gent mag openen. 'Smoorverliefd' is haar derde langspeelfilm, na 'De kus' en 'Dennis van Rita'.

Stomende seks met kerstballen in Vlaamse film Smoorverliefd met Marie Vinck.

Natuurlijk hebben vrouwen wél gevoel voor humor. En uiteraard kunnen zij dus ook romantische komedies afleveren. Of zijn we misschien vergeten dat dé hitkomedie When Harry met Sally van Rob Reiner indertijd geschreven werd door Nora Ephron?

In het geval van Smoorverliefd ging actrice Hilde Van Mieghem zelf achter de tekstverwerker zitten om het scenario te schrijven van wat 'een gefictionaliseerde autobiografie' is geworden.

Want alhoewel het hoofdpersonage in eerste instantie als journaliste van een lifestylemagazine door het leven ging, wist co-scenarist Bert Scholiers haar te overtuigen om er toch maar een actrice van te maken. Het is zeker gebaseerd op een wereld die ik ken, de leefwereld van een actrice, aldus Van Mieghem. Er zitten dus absoluut fragmenten in van mezelf, maar dan wel uitvergroot. Het is wel degelijk fictie geworden. Het beste bewijs? De film heeft een happy end.

Na twee langspeelfilms, De Kus (2004) en Dennis van Rita (2006), waarin er aan kommer en kwel geen gebrek was, had Hilde Van Mieghem blijkbaar zin in iets lichters en luchtigers, want de ernstige kant van het leven heb ik nu wel even gehad.

En dus concentreerde ze zich op de amoureuze en relationele perikelen van een vrouwelijk kwartet - een actrice (rol van Veerle Dobbelaere), haar zus Barbara (rol van Wine Dierickx), haar volwassen dochter (rol van Marie Vinck) en een jong adoptiedochtertje (rol van nieuwkomer Aline Vanhulle) - die elk op hun manier op zoek zijn naar de grote, onverwoestbare liefde, maar zich voorlopig vooral geconfronteerd zien met serial dating, de eerste verliefdheid, ongebluste lust, kinderwensen en overspelige affaires. Het leven zoals het is, maar dan vooral bekeken vanuit dat eeuwige gevecht tussen ratio en emotie.

Van Mieghem wist een indrukwekkende ensemblecast rond zich te verzamelen en voerde daarbij langs mannelijke kant enkele interessante ingrepen door, zoals het zo'n beetje 'à contre-emploi' gebruiken van Koen De Graeve en Kevin Janssens.

Helemaal passend bij het romcom-genre zijn de visuele fiorituurtjes, waarbij bijvoorbeeld stomende seks weerspiegeld wordt in... jawel, kerstballen, potentiële partners via kruisjes worden doorgestreept of een nachtelijke hemel als het ware op aanvraag met ontelbare sterren bezaaid wordt. Of ook nog het aankondigingsbord op een perron waarop een even dringende als dwingende liefdesboodschap wordt doorgegeven.

Door de mozaïekstructuur met de talrijke personages en de verschillende verhaallijnen ligt het tempo in Smoorverliefd behoorlijk hoog, maar sommige ingrepen - zoals het op zichzelf zeker niet onaardige idee om vader Koen De Bouw naar zijn volwassen dochter Marie Vinck te laten kijken alsof zij letterlijk nog een klein meisje was - worden te vaak herhaald en verliezen dus aan impact.

Diezelfde nadrukkelijkheid haalt ook de veel te lange orgasmesequentie in het museum onderuit. Niet toevallig werd hierboven verwezen naar When Harry met Sally, waarin een kortere orgasmegrap, die met de onsterfelijke I'll have what she's having-zin werd afgesloten, veel efficiënter was.

Komedie is een bijzonder heikel genre en als subgenre is romcom nog een gradatie moeilijker. Hilde Van Mieghem heeft de uitdaging aangenomen. Het is haar helemaal gelukt, mede door de aanwezigheid van dochter Marie Vinck. En wellicht heeft ze op deze manier op een voor haar heilzame manier - humor doet immers relativeren - komaf gemaakt met enkele demonen uit vroegere tijden.

Voor het eerst in zijn 37-jarige geschiedenis opent het Filmfestival Gent met een film geregisseerd door een bekende Vlaamse vrouw: Hilde Van Mieghem. 'Smoorverliefd' is een knapperige romantische komedie over vier vrouwen van verschillende leeftijden die zich een weg banen door de chaos van de liefde. 'Kijk maar uit,' waarschuwt Van Mieghem, 'de kans is groot dat je met ontzettend veel goesting uit mijn film komt.'

Had u een reden om net dit verhaal te willen vertellen?

'Ik word te vaak geconfronteerd met een mening over vrouwen die helemaal niet strookt met wat ik heb beleefd. Ik doel dan op het beeld van de serviele, onderdanige vrouw die niet vreemd gaat en waarbij lust iets typisch mannelijks is. Kijk, een man met drie minnaressen vinden we een hele bink, als vrouw in die positie ben je gewoon een slet. Dat beeld wou ik bijstellen. Ik laat vrouwen zien zoals ik ze ken, zoals ze praten, zoals ze lust en liefde beleven, wars van de clichés.'

Wat enkele pittige vrijscènes oplevert.

'Ik weet dat de buzz is dat de Smoorverliefd film vol stomende seks zit, maar dat is overdreven. Ik kon dit verhaal natuurlijk niet vertellen zonder naaktscènes. Als Winnes personage ontdekt wat een orgasme is, kan ik dat moeilijk tonen zónder seks of naakt, niet?

Ja, er zitten enkele blote borsten in, maar in pakweg Last tango in Paris zitten naaktscènes die tien keer heftiger zijn. Smoorverliefd met Marie Vinck wordt een film die vooral goesting zal geven in liefde en waarom niet, in seks. Dat merkten we al na de testscreenings. Single vrouwen kwamen naar me toe van ik wil een lief, nu!'

Marie Vinck vanaf heden met de film "Smoorverliefd" in de Vlaamse bioscopen


Vanaf heden loopt de film "Smoorverliefd" met top actrice Marie Vinck in de Vlaamse bioscopen.

Hilde Van Mieghem verzorgde de regie voor deze romantische komedie met Veerle Dobbelaere, Wine Dierckx, Marie Vinck, Koen De Bouw, Kevin Janssens, Koen De Graeve, Jan Decleir en vele anderen.

Synopsis:
In de romantische komedie Smoorverliefd banen tienerdochter Eva, haar moeder Judith, tante Barbara en grote zus Michelle, vier sterke vrouwen onder één dak, zich een weg door de chaos van de liefde.
Resultaat is een rollercoaster van eerste verliefdheid, lust, affaires, kinderwensen en onverwoestbare oude liefde. Ze zijn mooi, moedig en verstandig, maar soms weten ze het ook even niet meer. Blijft maar de vraag of hun mannelijke wederhelften dat wel doen.

Smoorverliefd, de derde speelfilm van Hilde Van Mieghem, moeder van Marie Vinck, werd geselecteerd voor de 22ste editie van het Palm Springs International Film Festival waar het zijn Noord-Amerikaanse première zal beleven. Met 130.000 bezoekers is het Festival één van de grootste van Noord-Amerika. Eerder opende de film al het Filmfestival van Gent en beleefde hij eind november zijn internationale première in het Spaanse Cuenca. Vanaf deze week loopt Smoorverliefd ook bij ons in de zalen.

Voor het selectiecomité van het Palm Springs International Film Festival was het liefde op het eerste gezicht, en de film kon onmiddellijk op een uitnodiging rekenen. Op het programma van het Palm Springs International Film Festival, dat later deze maand bekend wordt gemaakt, staan een 200-tal films uit 70 landen. Ook bekende namen als Javier Bardem, Natalie Portman, Colin Firth, Jennifer Lawrence en Robert Duvall hebben hun aanwezigheid al bevestigd.

Alissa Simon, Senior Programmer van het Internationaal filmfestival van Palm Palm Springs, had de volgende lovende woorden: "Met haar complexe, eerlijke en grappige web van relaties lijkt Smoorverliefd op Nancy Meyers It’s Complicated – en lijkt de film voorbestemd om een grote box office hit te worden in België. Het Internationaal filmfestival van Palm Springs kijkt ernaar uit om de Noord-Amerikaanse première van deze eigenzinnig inventieve romantische komedie in de aanwezigheid van de jonge sterren Marie Vinck en Stef Aerts.”

Na De Kus en Dennis Van Rita pakt Van Mieghem verrassend uit met een romantische komedie, stevig gekruid met heel wat seks, naakt, hormonen en op smaak gebracht met de fine fleur uit acterend Vlaanderen. Verweven rond de personages van tiener Eva (Aline Van Hulle), moeder Judith (Veerle Dobbelaere), grote zus Michelle (Marie Vinck) en tante Barbara (Wine Dierickx) passeren heel wat liefdesperikelen als serial dating, ongebluste lust, kinderwensen en onverwoestbare liefde de revue. Mannelijke aanwezigheid wordt verzekerd door o.a. Koen De Graeve, Koen De Bouw, Kevin Janssens en Jan Decleir.

zaterdag 1 maart 2014

'De Rodenburgs' met Marie Vinck stemmen Kortrijk tevreden


'De Rodenburgs' met actrice Marie Vinck stemmen Kortrijk tevreden.

'Een pittige reeks met een verrassende dosis humor en naakt', zo luidden gisteren de eerste commentaren op 'De Rodenburgs', de nieuwe fictiereeks die vanaf woensdag 7 oktober te zien is op VTM.

De reeks, een kroniek van twee families die worden samengebracht door huwelijksbanden en zakelijke belangen, werd officieel voorgesteld in Kortrijk, waar ook de opnames plaatsvonden.

Met toppers als Mike Verdrengh, Mathias Sercu, Marie Vinck, Gilda De Bal, Pieter Embrechts en Hilde Heijnen is een sterrencast te zien.

De stad Kortrijk investeerde 150.000 euro in de reeks, de provincie West-Vlaanderen nog eens 50.000 euro.

Kortrijk komt in de eerste aflevering genoeg in beeld om burgemeester Lieven Lybeer (CD&V) tevreden te stemmen.

Zijn Gentse collega Daniël Termont (SP.A) was onlangs heel wat minder gelukkig met Code37, de VTM-reeks waarin de stad Gent zijn centen stopte.

'De Rodenburgs' met Marie Vinck is vanaf woensdag 7 oktober te zien op VTM.